توسعه ۹۰۰ هکتاری کشت گیاهان دارویی در سیستان و بلوچستان

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی و تداوم کم بارشی و خشکسالی‌های اخیر در این استان توسعه کشت گیاهان اقتصادی و کم آب بر و نیز تقویت صنایع تبدیلی با هدف افزایش درآمدکشاورزان و حفظ ماندگاری در منطقه بسیار حیاتی و ضروری است.
سید محمد رضا سید حسینی اظهارداشت: در همین راستا سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان اقدامات ارزنده‌ای از جمله تامین و توزیع حدود چهار تن بذر، ۳۵۰ هزار نشاء از انواع گونه‌های سازگار و پرمتقاضی گیاهان دارویی،۴۷ هزار اصله نهال گل محمدی، خریدیک دستگاه بذرکار ریزدانه کار، ایجاد کلکسیون گیاهان زینتی، اجرای طرح پایلوت تولید گل‌های شاخه بریده با اعتباری حدود ۴۵ میلیارد ریال را در دولت سیزدهم انجام داده است.
وی بیان کرد: با توجه به‌ پتانسیل قابل توجه سیستان و بلوچستان طرح توسعه همه جانبه گیاهان دارویی در قالب برنامه‌ای پنج ساله در سطح ۲۰ هزار هکتار تدوین شده که در صورت تامین اعتبار و فراهم شدن زمینه اجرایی آن، تحول چشمگیری را در استان رقم خواهد زد.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: برخی گونه‌های گیاهی این استان از انواع نادر، منحصر به فرد و گاه اندمیک با خواص بسیار ارزشمند دارویی است و این امر تنها به لیل موقعیت آب و هوایی و اقلیم مناسب آن بوده که این استان را به رویشگاه گیاهان دارویی کمیاب تبدیل کرده است.
وی ادامه داد: گز روغن، پنیرباد، آنغوزه، بنه، سنا، کُنار، وشاء، بادام کوهی، آلوئه ورا، مریم گلی، برازمبل، کلپوره، گون، پونه، ایشوِرک، استبرق، درخت مسواک، خرزهره، علف مار، مارموتک، ریواس، درمنه، موسیر، زیره سیاه، گُلدِر، هندوانه ابوجهل، خارمریم، خارشتر، گل گندم، خاکشیر، خارخَسَک، گزنه، شاه‌تره، بید، مورد، پنیرک، داتوره، بنگدانه، پونه سا، مشکک، سه پستان، بومادران، پنج انگشت و بارهنگ از جمله گیاهان دارویی خودروی این منطقه هستند.
حسینی بیان کرد: این در حالیست که گیاهان ارزشمندی همچون حنا، نیل، چای ترش، ارقام مختلف کُنار، سیر، زیره سبز، شنبلیله، پاپایا (خربزه درختی)، جَم، چریش، گلرنگ، زعفران، گل محمدی، عناب، کارلا، رازیانه، زنیان، پنیرک، فلوس، کرچک، اکالیپتوس، به لیمو، استویا و آلوئه ورا به صورت زراعی در مناطق مختلف استان مورد کشت قرار می‌گیرند.
وی تصریح کرد: سیستان و بلوچستان از لحاظ سطح زیر کشت و تولید برخی از گیاهان دارویی مانند حنا، نیل، چای ترش، و کُنار دارای رتبه نخست کشوری است.
سرپرست جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: با فرا رسیدن فصل بهار، گونه‌های مختلفی از گیاهان در طبیعت این استان شروع به روئیدن می‌کنند که بخاطر خواص دارویی فراوان، جز گیاهان کمیاب شناخته می‌شوند.
وی افزود: سیستان و بلوچستان با حدود هزار و ۲۰۰گونه گیاهی که حدود ۳۰۰گونه آن قابلیت مصرف دارویی و صنعتی دارند دومین استان کشور به لحاظ تنوع گیاهی محسوب می‌شود.
حسینی اظهارداشت: ارتفاعات قله تفتان در خاش، ارتفاعات کوه بیرک در سراوان و ارتفاعات بزمان در شهرستان ایرانشهر مهمترین کانونهای رویش گیاهان دارویی در استان سیستان و بلوچستان است.
وی خاطرنشان کرد: پرورش گیاهان دارویی از جمله چای ترش، حنا، بومادران، موره، رازیانه، چریش و ده‌ها گیاه دارویی تنها گوشه‌ای از قابلیت‌های فراوان این منطقه در زمینه تولید گیاهان دارویی محسوب می‌شود که توجه نکردن به آن از طریق روش‌های صنعتی سبب می‌شود از این ظرفیت بسیار مهم و اساسی آن گونه که شایسته است استفاده نشود.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: ما این آمادگی را داریم تا با ایجاد تفاهم نامه مشترک از ظرفیت علمی جهاد دانشگاهی استان در توسعه کشت این گیاهان و فرآوری آن استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه یکی از اولویت‌های جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان توسعه کشت گیاهان دارویی است، خاطرنشان کرد: در این راستا می‌توان از ظرفیت جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان بهره برد.
حسینی تاکید کرد: با وجود آنکه سیستان و بلوچستان در حوزه گیاهان دارویی سرآمد است اما نقش گیاهان دارویی در توسعه استان اندک است و برای پررنگ تر کردن این نقش، می‌توان از ظرفیت جهاددانشگاهی استفاده کرد.
وی بر ضرورت استفاده از تکنولوژی و فناوری‌های روز در توسعه بخش کشاورزی تأکید کرد و افزود: اگر در توسعه بخش کشاورزی از تکنولوژی و فناوری نو استفاده شود و ارزش افزوده بیشتری برای کشاورز ایجاد کنیم به طور قطع کشاورز به خودکفایی لازم می‌رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار

Skip to content